
Διαχείριση περιεχομένου στα Social Media
Πώς με τη σωστή ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ της FACEBOOK σελίδας σου κερδίζεις πελάτες
Ναι, έχεις ακούσει ότι στις μέρες μας το Facebook, με τη σωστή διαχείριση μπορεί να γίνει το πιο αποδοτικό και οικονομικό μέσο για να προβάλλεις την επιχείρησή σου και να αυξήσεις τις πωλήσεις σου.
Και αποφάσισες να ξεκινήσεις και εσύ.
Και ενώ νόμιζες ότι είναι εύκολο και πολύ απλό σαν διαδικασία, ξαφνικά ανακαλύπτεις ότι πρέπει να κάνεις μια σειρά από σωστές κινήσεις και επιλογές όχι μόνο για να αξιοποιήσεις αποτελεσματικά το μέσο αλλά και για να μην πετάξεις τον χρόνο και τα χρήματά σου. Η αλήθεια είναι ότι είναι εύκολο να είσαι απλός χρήστης του δημοφιλέστερου Social Μedia καναλιού αλλά δύσκολο να υλοποιείς ενέργειες Facebook διαφήμισης και προβολής μέσα σε αυτό.
Σε αυτό το άρθρο θα διαβάσεις συμβουλές και προτάσεις που θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις τους βασικούς άξονες ενεργειών που πρέπει να ακολουθήσεις, προκειμένου να μάθεις να διαχειρίζεσαι σωστά τη Facebook σελίδα της επιχείρησής σου.
Διαχείριση Facebook & Δημιουργία περιεχομένου
Όλα ξεκινούν από το σωστό περιεχόμενο. Στα πλαίσια μιας ολοκληρωμένης και αποτελεσματικής διαχείρισης στο Facebook, το περιεχόμενο είναι ο Νο1 παράγοντας που θα πρέπει να λάβεις υπόψιν. Αν το περιεχόμενο σου είναι σωστό και κεντρίσει το ενδιαφέρον των χρηστών, τότε η επιτυχία σου είναι σίγουρη.
Βασικοί άξονες γύρω από τους οποίους πρέπει να κινηθεί η θεματολογία σου είναι:
- η επιχείρησή σου
- ο επαγγελματικός σου κλάδος
- τα νέα και οι εξελίξεις στον χώρο, στον οποίο δραστηριοποιείσαι
- η τρέχουσα καθημερινότητα
Το περιεχόμενο που θα ανεβάζεις θα πρέπει να ποικίλει και να είναι έτσι σχεδιασμένο, ώστε να τραβάει την προσοχή και το ενδιαφέρον των χρηστών, ώστε όχι μόνο να κάνουν like αλλά και comment ή share. Για να το πετύχεις αυτό θα πρέπει να έχεις μια ξεκάθαρη στρατηγική για το τι θέλεις να πετύχεις και ένα οργανωμένο μηνιαίο πλάνο δημοσιεύσεων.
Απλές συμβουλές που θα κατευθύνουν σωστά τον τρόπο σκέψης σου και να μάθεις να διαχειρίζεσαι το Facebook και τα post που ανεβάζεις με στρατηγικό σχεδιασμό και πλάνο επαγγελματία.
- Μπες στη θέση του πελάτη σου. Τι θα τον ενδιέφερε να δει και να διαβάσει; Τι θα του τράβαγε την προσοχή; Σε τι θα έκανε Like, Share ή Comment;
- Ξεκαθάρισε τι θα πεις, πότε θα το πεις και γιατί. Δες ποιες ώρες το κοινό σου είναι πραγματικά ενεργό στο Facebook και συνδύασέ το με μια δημιουργική παρουσίαση των προϊόντων ή των υπηρεσιών σου.
- Αν στοχεύεις σε πολλά και διαφορετικά κοινά, δημιούργησε διαφορετικό περιεχόμενο για κάθε κατηγορία χρηστών. Διαχώρισε το κοινό σου με βάση την ηλικία ή τις ανάγκες του και σκέψου πώς θα τους προσεγγίσεις.
- Προσάρμοσε το ύφος επικοινωνίας σου, στο ύφος και στο στυλ του Facebook. Χρησιμοποίησε έξυπνα, απλά κείμενα, ωραίες εικόνες. Πρόσθεσε συναίσθημα και εικόνα στο κείμενό σου χρησιμοποιώντας emoticons, τα οποία, ειδικά, στις γυναίκες αρέσουν πάρα πολύ.
- Χρησιμοποίησε hashtags (#), αλλά με μέτρο. Ένα με δύο hashtags σε κάθε σου ανάρτηση είναι αρκετά. Επέλεξε το hashtag (ή τα hashtags) που σε αντιπροσωπεύουν σαν επιχείρηση και χρησιμοποίησέ τα σταθερά, σε κάθε ανάρτηση.
- Δώσε συμβουλές. Αν έχεις κάποιο blog, θα σε βοηθήσει πολύ. Η λογική είναι ότι γράφεις κάποιο άρθρο στο blog και το κοινοποιείς στη σελίδα σου στο Facebook. Οι χρήστες αναζητούν και διαβάζουν περιεχόμενο που απαντά στις ανάγκες και τα προβλήματά τους ή τους τραβάει την προσοχή. Μην ξεχνάς να βάζεις links στο website και στο blog σου.
- Μην παραλείπεις τα απλά και καθημερινά πράγματα που θα σε βοηθήσουν να χτίσεις μια πιο ουσιαστική σχέση με το κοινό σου:
- πες μια καλημέρα ή καλό μήνα
ευχήσου χρόνια πολλά τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά, το Πάσχα, στην γιορτή της μητέρας ή στις εθνικές εορτές. - Ανέβασε videos. Δεν ζούμε απλά στην εποχή της εικόνας αλλά στην εποχή του video. Τα video δίνουν άλλη εικόνα στην σελίδα σου και μεταφέρουν πιο αποτελεσματικά το μήνυμά σου!
Κάποιες ιδέες για Video για να ξεκινήσεις:
- Video από το μαγαζί σου ή τον χώρο της επιχείρησής σου
- Video με τη διαδικασία παραγωγής
- Παρουσίαση των προϊόντων ή των υπηρεσιών σου
- Εκπαιδευτικά video για την χρήση των προϊόντων και υπηρεσιών σου
- Συνεντεύξεις ή αποσπάσματα από τηλεοπτικές εκπομπές.
- Video με testimonial πελατών σου (testimonial είναι μια δήλωση- άποψη- φράση του πελάτη σου για εσένα και την επιχείρησή σου). Zήτησε από καταναλωτές να σου στείλουν τα δικά τους video, με εκείνους να πρωταγωνιστούν και να χρησιμοποιούν ή καταναλώνουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες σου.
- Απόσπασμα από κάποια ομιλία σου σε συνέδριο ή έκθεση